HEVOSET

OPETUSHEVOSET
MUISTOJEN OPETUSHEVOSIA
OPETUSHEVOSET

 

13.01.2021
   
LAKE-G  
Lake on v.2007 syntynyt latvialainen ruuna, i. Landgold. Lake on kiltti, herkkä ja se osaa vaativan b:n tehtävät sekä hyppää innokkaasti pieniä esteitä.

 

VAUHDIN AATOS  
Aatu on vuonna 2001 syntynyt suomenhevosruuna, i. Auraus. Aatu on luonteelta todella kiltti, sen koulutustaso on helppo a ja se hyppää 70 cm:n tehtäviä.
Säkäkorkeus Aatulla on 144,7 cm, joten se soveltuu hyvin lapsille ja pienille aikuisille.

 

GRINICA  
Tamma Gina on syntynyt Latviassa ja se on n. 165 cm korkeudeltaan. Gina on koulutettu helppo b/a -tasolle ja se hyppää innokkaasti 90 - 100 cm:n tasolla.
Luonteeltaan se on kiltti ja utelias.

 

 

 

 

 

 

 

LAKI  
Ruuna Laki on v. 2004 syntynyt latvialainen ruuna. Laki osaa helppo a -koululiikkeet ja hyppäämisestä se tykkää. Laki on kiltti ja luotettava, mutta osaa olla myös jääräpäinen. Kuva 7/2016.

 

 

 

 

 

SABINA  
Sabina (rekisterinimeltään Vurle) on v. 2007 syntynyt ruunikko tamma, jonka koulutustaso on he A -re 80 - 90 cm. Luonteeltaan Sabina on hirmu kiltti ja ratsastettaessa reipas. Kuvassa Jenni ja Sabina 5/2016.

 

 

 

 

 

PARIZE
 
 
Pamela on v. 2007 syntynyt puoliverinen tamma, joka on koulutustasoltaa
he a - re 90 cm. Luonteeltaan Pamela on erittäin kiltti. Ratsastettaessa se on yhteistyöhaluinen ja mukavan reipas. Kuvassa Iitu ja Pamela 5/2015.

 

 

 

YÖN LEGENDA  
Lennu on v. 2007 syntynyt rautias suomenhevosruuna. Lennun isä on Yöjuttu ja emä Hilva. Hienoluonteinen, kaunis ja todella joustavasti liikkuva Lennu osaa he b- he a -asioita ja aloittelee pienillä estetehtävillä. Lennun omistavat Anne ja Juha Lukkari. Kuvassa Lennu ja Heidi 4/2014.

 

JESMANTA

 

Manta on v. 1994 syntynyt rautias suomenpienhevostamma, säkä n. 147 cm (i. Jeppana, e. Jessina, ei. Jessimo). Reipas Manta on kaunis ja hyvärakenteinen. Manta osaa helppo A –asiat ja esteitä se hyppää innokkaasti. Manta on hirmu kiltti ja se soveltuu lasten sekä pienten aikuisten ratsuksi. Mantan omistaa Essi Vimpari.

Kuva: Sari Nieminen

 

 

POPPAPOIKA

Poppis on 1993 syntynyt rautias suomenhevosruuna (i. Helurei, e. Samaani, ei. Vilari). Poppiksen koulutustaso on helppo a ja rataesteillä 100 cm, sillä on kilpailtu seura- ja aluetasolla. Säkäkorkeus on n. 155 cm ja meno mukavan reipasta. Poppiksella voi myös ajaa.

Kuva: Sanni Oikarinen

 

MUISTOJEN OPETUSHEVOSIA

 

OPETUSHEVOSET
SIVUN ALKUUN 

 

LUSIJA  
Vuonna 2002 syntynyt pv-tamma Lumia oli ihana luoneteinen ja osasi vaativan tason asia. Rakas Lumia jouduttiin lopettamaan loppukesällä 2020 tapaturman vuoksi.

 

 

 

 

 

BRYGG EST

Brygg on v. 1995 syntynyt puoliverinen rautias ruuna, jonka suvussa on paljon englannin täysiverisiä hevosia. Koulutustaso vaativa b ja re 110 cm. Brygg lähti viettämään eläkepäiviään kesällä 2017.

Kuva: Sari Nieminen
 

 

 

METKU  
Metku on v. 2006 syntynyt musta shetlanninponiruuna, jonka isä on A.S.
Namorado, emä Hagelunds Klara, ei. Onyx v. St. Geerhof. Luonteeltaan Metku on hirmu kiltti, ystävällinen ja rohkea - toki ponimaista
itsepäisyyttä löytyy myös. Koulutasoltaan se osaa helpon A:n asioita ja liikkuu luonnostaan hyvässä tasapainossa. Metku tykkää myös pienistä esteistä. Metku asustaa tällä hetkellä maalla perhehevosena.

 

 

Kuva Saara Lappalainen 11/2012

 

ALLIUM  
Alli v. 2004 syntynyt suomenhevostamma, i. Tähti-Ajatus, e. Villen-Pimu, ei. Ponte. Alli osaa helppo b -asiat ja se hyppää innokkaasti. Luonteeltaan Alli on ihastuttavan kiltti ja ystävällinen. Alli myytiin perhehevoseksi kesällä 2016.

 

 

 

DOMINIKA

 

Donna oli v. 1999 Latviassa syntynyt kookas kimo pv-tamma (i. Daions).
Donna osasi vaativa b -liikkeet ja se hyppäsi aluetasolla 100 cm:n luokkia. Donna oli tykätty opetushevonen vv. 2006 - 2016. Eläkekodissaan Donna jouduttiin valitettavasti lopettamaan sen loukkaannuttua tapaturmassa syksyllä 2016.

Kuva: Sari Nieminen

 

 

 

CONGRESSMAN  
Mani oli v. 1999 syntynyt ruuna, väriltään ruunikko. Hienoluonteinen, ystävällinen ja herkkä Mani oli kansainvälisen 140 cm -tason estehevonen. Mani jouduttiin lopettamaan loukkaantumisen jälkeen huhtikuussa 2016.

 

 

Kuva: Esa Mikkonen 9/2012

 

NEULA  
Neula oli Soila Alhontaustan omistama v. 1999 syntynyt suomenhevostamma, i. Taikuri, e. Uulia, ei. Nisa. Tummanrautias Neula oli kiltti, reipas ja se osasi helpon A:n tehtävät sekä hyppäsi 80 cm:n tasolla. Neulalla pystyi ajaa ja se toimi myös erittäin luotettavana terapiahevosena.
Neula jouduttiin lopettamaan maaliskuussa 2016 tapaturmassa loukkaantumisen vuoksi.

 

 

 

CORA NLD  
Cora on rautias hollantilainen risteytysponitamma, jonka isä on Prins
Abdullah Nomar v.h. Oosterweld ja emä Linka. Vaativan b:n asiat osaava
ja metrin ratoja hypännyt Cora on luonteeltaan kiltti ja herkkä. Cora
nauttii aktiivisista eläkepäivistä maaseudulla heppakaverinsa kanssa.

 

Kuva:  ©Eerin P./eerinin.kuvat.fi/2011
VEIKKO-VALTTERI

 

Veikko on rautias suomenhevosruuna, jonka isä on Jorkki ja emä Pikkeriina. Veikko koulutettiin vaativa b -tasolle ja se hyppäsi 90 cm:n ratoja. Luonteeltaa Veikko oli erittäin kiltti, luotettava ja maastovarma ja se soveltuikin hyvin myös terapiaratsastukseen. Veikko on siirtynyt yksityisomistukseen hevosammattilaisten perhehevoseksi.
Kuva: Sari Nieminen

 

 

ROCERINA  
Lilli on tummanrautias puoliveritamma, jonka isä on Roi du Ballet ja emä Pepina. Lilli osasi vaativan b:n asiat ja kilpaili kouluratsastuksessa menestyksekkäästi myös omistajansa Heli Okkosen kanssa. Kaunis ja kiltti.
Lilli on vaihtanut omistajaa ja on siirtynyt uusien omistajien yksityiskäyttöön, mutta he jatkavat Lillin kanssa valmentautumista
tallillamme.

 

 

 

 

VIIRIN TÄHTI
Viiri oli v. 1993 syntynyt sh-tamma (i. Kihin-Muisto, e. Merskun Viiri, ei. Jeviiri). Viiri oli erinomainen hyppääjä ja rusettihai seura- ja
aluetasolla 80 - 100 cm:n luokissa. Koulupuolella Viiri osasi vaativan b:n asiat laukanvaihtoineen. Luonteeltaan Viiri oli hirmu kiltti, mutta jääräpäinen: käytävällä olevalle ruokasankolle se meni vaikka kontaten ja eläinlääkäriä se inhosi yli kaiken. Viiri lähti tutun asiakasperheen kotiin kesällä 2013 ja virkeä "mummo" on viihtynyt siellä mainiosti.


 

Kuva: Sari Nieminen

 

 

CIRRATUM  
on kaunis, vaaleanpunarautias suomenhevostamma, s. 2004, i. Ventterin Vili, e. Salmen Ritu, ei. Ruutu-Poika, säkäkorkeus n. 158 cm. Tullessaan meille kesäkuussa 2011 Siru aloitti ratsukoulutuksen ja se oppi helposti kaikki asiat, koulupuolella he b ja esteillä 90 cm. Siru soveltui kuitenkin paremmin yhden ihmisen hevoseksi ja löysikin tosiystävän Heidi Kotilaisesta uudeksi omistajakseen elokuussa 2012. Onnellinen Siru asustaa Sotkamossa.
 

 

 

Kuva: Esa Mikkonen 8/2011
BJURUMS MR DART
Jere on v. 1992 Ruotsissa syntynyt lv-ruuna (i. Keystone Sandman, e. Mary Dart, ei. Dartmouth). Jere on väriltään rautias ja sen säkäkorkeus on n. 150 cm. Koulutustaso on helppo A ja esteitä se on hypännyt 80 – 90 cm tasolla. Kiltti Jere muutti syyskuussa 2011 eläkekotiin toisen ruotsalaisen lv:n seuraksi. Ihanassa uudessa kodissa Jere nauttii monipuolisesta harrastamisesta!

 

Kuva: Sari Nieminen

 

 

HALLIKAINEN
Halli on v. 1993 syntynyt rautias suomenhevosruuna
(i. Heluri, e. Vappe, ei. Vieteri).
Säkäkorkeutta Hallilla on n. 152 cm. Koulutustaso on helppo A ja esteillä n. 80 cm.
Kaikkien tallilla kävijöiden elämään tavalla tai toisella vaikuttanut Halli lähti eläkekotiin heinäkuussa 2011.

 

 

SHAH JAHN
Roki on v. 1995 syntynyt risteytysponiruuna. Rokin isä on shetlanninponi Aslak ja emä lämminverinen ravuri Lemahda. Väriltään Roki on rautias ja säkäkorkeutta sillä on n. 143 cm. Luonteelta Roki on kiltti ja hieman ponimaisen itsepäinen. Ratsastettaessa Rokista tuli iän myötä hieman laiskanpulskea, mutta esteistä ja maastoilusta se innostuu. Elokuussa 2010 Roki muutti perhehevoseksi ihanaan kotiin maalle.
Kuva: Sari Nieminen

 

 

AGRAFKA
on v. 1997 syntynyt kimo puolalainen tamma, jonka suvussa on paljon täysiverisiä arabeja. Luonteeltaan Alli on herttaisen kiltti, käsiteltäessä kevyt kuin keijukainen - säkäkorkeutta sillä on n. 153 cm ja koulutustaso vaativa b. Ratsastettaessa Alli kuumui ja varsinkin esteillä syttyivät kaikki hevosvoimat! Kesäkuussa Alli muutti Sotkamoon toisen arabitamman kaveriksi Emmi Härkösen perheeseen. Kuvassa Emmin tytär Venla ja Alli ihanalla uintiretkellä.

 

 

Kuva Emmi Härkönen
JALO-VILLE

Ville on v. 1992 syntynyt suomenhevosruuna (i. Ville-Vikkelä, e.Vilikin Piiju, ei. Vilkin-Viima). Ville osaa helpon a:n ja vaativan b:n koulutehtävät ja se on kilpaillut aluetasolla voittaen ja sijoittuen. Esteillä se on hypännyt 70 - 80 cm ratoja. Villeltä sujuvat kaikki ajohommat kiesi-, reki- ja työajoa myöten. Kaikki Villen opettamat ratsastajat muistelevat sitä lämmöllä ja Ville on jäänyt meidän kaikkien sydämiin todella suurena persoonana. Ihana Ville lähti loppuelämän eläkekotiin tammikuussa 2010.  

 

DJUBRA

Juulia on v. 2000 syntynyt tummanpunaruunikko tamma, joka on rodultaan trakhener.Siron ja kauniin Juulian säkäkorkeus on 157 cm, sen isä on Harding, emä Bukwa ja emänisä Wokalas. Luonteeltaan Juulia on ihastuttavan kiltti ja sen koulutustaso on vaativa b - 100 cm. Kuuma ja herkkä tamma on vaihtanut kotia ja asustaa nyt maalla perhehevosena shetlanninponiherran seuraneitinä.
 

 

 

Kuva Sari Nieminen
CHANGARD
Sakke oli v. 1997 syntynyt FWB-ruuna (i. Chablis, ii. Cor de la Bryer, e. Enjoy, ei. Matador II). Väriltään ruunikon Saken säkäkorkeus oli 172 cm. Sakke osasi vaativan a:n liikkeet ja se hyppäsi 110 cm tasolla. Monet ratsastuskoulun oppilaat pääsivät kilpailemaan sillä varmalla rusettimenestyksellä kanssa alue- ja kansallisella tasolla. Harvinaiseen tautiin vakavasti sairastunutta Sakkea eivät eläinlääkärit voineet hoitaa, joten se päästettiin viimeiselle matkalleen taivaallisille niityille syyskuussa 2008. Nyt rakas ystävämme voi ikuisesti hyvin.
Kuva: Sari Nieminen

 

 

ZARINO GER

Zarkku on v. 1990 Saksassa syntynyt puoliverinen kiltti ruuna (i. Zarewitsch, e. Dorina, ei. Don Carlos). Zarkku on väriltään tummaruunikko ja säkäkorkeus on n. 168 cm. Zarkku osaa vaativan B:n koulutehtävät ja esteillä ratsastuskoulun oppilaat ovat kilpailleet 100 cm luokkia seura- ja aluetasolla. Nuorena poikana Zarkku on hypännyt Saksassa 120 cm -luokkia. Luotettava ja kaikkien rakastama Zarkku soveltui niin minikokoisille lapsille kuin vauhtia rakastaville aikuisille. Heinäkuussa 2008 Zarkku muutti pitkäaikaisen hoitajansa ja hänen perheensä luokse loppuelämän eläkekotiin.

 

 

Kuva: Sari Nieminen

VIIVI K eli VIIVI

on v.1991 syntynyt suloisen pyöreä shetlanninponi-tamma (e. Vera, ei. Lockinge Napoleon, i. Kasperson, ii. Kasper).
Väriltään Viivi on tumma ruunikko ja säkäkorkeutta sillä on n. 90 cm.
Reipas ja kevyesti liikkuva Viivi on osallistunut seura-tasolla helppo c –koulukilpailuihin ja hypännyt 40 cm ratoja.
Kiltti, mutta joskus kipakka ponineiti oli äitien luotto-heppa, kun pienet ja vähän suuremmatkin lapset aloit-telivat ratsastajan uraa.
Syyskuussa 2007 Viivi löysi loppuelämän kodin kahden eläkkeellä olevan lv-ratsuruunan luota.
Kuvassa Susan Lappalainen, joka 1,5 –vuotiaana aloitti ratsastuksen - tietysti Viivillä!

 

 

Kuva: Sari Nieminen
 

SUSIE DE KONING

Suski on v. 1993 syntynyt tinkertamma, joka oli opetus- ja luetettavana ratsastusterapiahevosena ratsastuskoulullamme vuosina 2000 – 2007. Ruskeavalkean tupsujalan kerrottiin tulleen Suomeen ensimmäisessä tinkereitä tuoneessa kuljetuksessa. Suski on päättäväinen, mutta erittäin kiltti tamma, jonka säkä on n. 155 cm. Kouluratsastuksessa Suskilla voi harjoitella helppo A –tason asioita, esteillä sujuu 70 cm ja sillä voi myös ajaa. Suski on vaihtanut omistajaa elokuussa 2007 ja opettelee uudessa kodissa lännenratsastusta, lajeina mm. trail ja pleisure. Suski näytti äärimmäisen ylpeältä Western Riding -satulassa uuden omistajansa kanssa.

 

 

Kuva: Sari Nieminen
 
GLORIA SOV
tuli opetuskäyttöön ratsastuskoulullemme v.2005 ja osoitti heti alusta alkaen olevansa täysiverisen kuuma tamma (i. Kosmos xx, e. Lizensia, ei. Ludolf). Kaunissilmäinen Gloria oli väriltään musta, säkäkorkeus noin 156 cm, koulutustaso vaativa B ja esteitä se rakasti! Luonteeltaan Gloria oli erittäin kiltti, ratsastettaessa säpäkkä ja esteillä räjähtävän kuuma. Glorialle tuli iän mukana kivuliaita nivelrikkoja ja vanha lantiovaiva alkoi vaivata pahoin; viimeisen vuoden se olikin hyvin kevyellä käytöllä. Neuvoteltuamme eläinlääkäreiden kanssa totesimme, että oikea ratkaisu täysin palvelleelle Glorialle oli siirtyä taivaallisille, ikivihreille laitumille eutanasiassa 10.7.2007. Lämmöllä pikkutammaa muistellen, Soile.

 

 

Kuva: Sari Nieminen
 

DAISY

Daisy on v. 1988 syntynyt risteytysponitamma, jonka isä on tuntematon ja emä Mac-Leane Diane (i. Berkhof’s Higgledy Piggledy). Daisy on reipas poni, jonka koulutustaso on helppo a ja esteitä se on hypännyt 80 cm tasolla. Daisy on karsinassa hieman kipakka, mutta ratsastettaessa kiva. Daisy on väriltään ruunikko ja sen säkäkorkeus on noin 144 cm. Daisy on vaihtanut eläkekotia vanhaherra San Diagon siirryttyä vihreille laitumille joulukuussa 2006. Nyt Daisy on Ristijärvellä Firecape Stablesin tallilla Lenni Keräsen ponina ja muiden tammoja seurana. Kuvassa Daisyn entinen omistaja Saara Lappalainen KRS:n 40-vuotisjuhlakatrillin tunnelmissa kesällä 2005.

 

 

Kuva: Sari Nieminen
LILY eli LILI

 

LILY
 
Lili oli v. 1987 syntynyt puoliverinen, rautias tähtipää ja kuvankaunis tamma. Luonteeltaan Lili oli varmaan yksi maailman kilteimmistä hevosista ja se hyppäsi helposti 120 cm tasolla. Koulupuolella siltä sujuivat nuoruusvuosina laukanvaihdot sekä piffit ja paffit. Lili oli kaikkien ihailema opetus- ja kilpahevonen lähes 10 vuotta, viimeiset vuodet se oli perhehevosena Jaakko, Pinja, Sonja ja Neera Hämäläisen perheessä. Syyskuussa 2008 Lili lähti 21-vuotiaana taivaallisille laitumille. Rakas Lily on aina muistoissamme!

 

Kuva Esa Mikkonen

MELURI eli MÖLY
Möly oli kaikkien rakastama v. 1986 syntynyt suomenhevosruuna. Möly kilpaili kansallisissa koulu- ja esteratsastusluokissa. Suomenhevosten Estemestaruuksissa se oli 120 cm –tasolla parhaimmillaan 6. ratsastajanaan Suvi Juntunen. Möly oli myös Suvin luottohevonen hänen opiskellessaan ratsastuksenohjaajaksi. Suomenhevosten Koulumestaruuksissa se sai parhaimmillaan b-finaalin pronssia ratsastajanaan Soile Lappalainen. Ennen ratsu-uraansa se oli muutaman vuoden ravurina: ennätys 34,3, voittosumma 1250,- euroa. Möly soveltui hyvin kaikkeen ratsastukseen kaikille. Heinäkuussa 2008 Meluri nukkui pois ja laukkaa nyt entisten heppaystäviensä kanssa taivaallisilla laitumilla. Tämä hieno ja rehellinen suomenhevonen opetti monia ratsastajia oikeille urille!

 

 

Kuva Esa Mikkonen

HEEPE

Heepe oli v. 2000 syntynyt suomenhevosruuna, hienoliikkeinen ja komea, väriltään se oli lähes voikko. Heepe oppi helppo A –koululiikkeet ja estepuolella se oli tasoa 80 cm. Kaikkien rakastaman Heepen elämä jäi valitettavasti lyhyeksi, kun se lokakuussa 2005 kuoli klinikalle ähkyn vuoksi.

Kuva Esa Mikkonen

 

 

RR LANDSLIDE eli WILI

 

Wili siirtyi Joensuuhun Riitta Soikkelin hevoseksi kesällä 2005. Riitta ihastui v. 1999 syntyneeseen ruunaan ollessaan meillä ratsastuksenohjaajaharjoittelijana ja kesätöissä. Wili oli vaikea ja luonteikas ratsastaa ja tunneilla se soveltui vain hyvin harvojen ratsastettavaksi. Riitta kuitenkin tuli Wilin kanssa mainiosti juttuun ja heinäkuun -05 lopussa he matkustivatkin uuteen kotikaupunkiin. Syksyllä 2005 todettiin monen klinikkakäynnin jälkeen Wilillä jalassa parantumaton vamma ja se siirtyi vihreille laitumille lokakuussa 2005

 

 

Kuva: Sari Nieminen
 
LIPENTERI

Oli v. 1998 syntynyt liinakko suomenhevosruuna. Lipsu oli reipas ja rehellinen ruuna, joka ajoittain osoitti voimakastakin tahtoa jyräämällä taluttajaltaan irti. Lipsu osasi helpon A:n asiat, hyppäsi 100 cm tasolla ja raviuraakin se ennätti kokeilla ennen ratsuksi kouluttamista. Lipsu lopetettiin marraskuussa 2005, kun sitä ei voitu enää pelastaa tallillamme riehuneesta ähkysairaudesta. Lipsua jäi kaipaamaan suuri joukko ystäviä.

 

 

ENJOY

on vuonna 1992 syntynyt musta ja kookas FWB-tamma, säkä noin 173cm. Elli (i. Matador II, e. Good Luck, ei. Glücksritter) oli ratsastuskoulullamme opetushevosena vuosina 1995-2002. Elli on laajasti ja joustavasti liikkuva tamma, joka hyppäsi myös innokkaasti. Ellin kanssa useat oppilaat tutustuivat kouluratsastuksen saloihin, mutta sitä ei kilpailetuttu nuorena sattuneen onnettomuuden vuoksi. Luonteeltaan se on ystävällinen, eloisa ja välillä myös tammamaisen kipakka. Elli on varsonut kahdesti: vuonna 1997 syntyi ruuna Changard (i. Chaplis, ii. Cor de la Bryer) ja vuonna 2002 syntyi tamma FireCape Must be an Angel (i. Master ii. Ceylon). Tällä hetkellä Enjoy asustaa Turun lähellä Nina Stalbackan tallilla, missä se toimii itseoikeutettuna lauman johtajana.

 

 

Kuva Hanna-Leena Keränen

OPETUSHEVOSET      MUISTOJEN OPETUSHEVOSIA      SIVUN ALKUUN